לתרומה
על אלומה
לתרומה

תוכנית מארג הינה תכנית ליווי, תמיכה וצמיחה לסטודנטים יוצאי החינוך החרדי, בתהליכי חברות וגיבוש זהות אל תוך החברה הישראלית.
התכנית מיועדת לסטודנטים הלומדים בשנה ראשונה בתחומי הלימוד השונים, בפקולטות השונות, בתארים ראשון, שני ושלישי. בהיקף של לפחות 80% תכנית לימודים שנתית.

משנת הלימודים תשפ"ד התכנית פועלת באוניברסיטה העברית, בטכניון ובאוניברסיטת תל אביב.

מה עומד מאחורי התכנית?

סטודנטים היוצאים ומתרחקים מהחברה החרדית מתמודדים במהלך לימודיהם עם אתגרים יחודיים הדורשים מענה מותאם. רבים מהסטודנטים הם ללא עורף משפחתי וכלכלי ואינם משתייכים לקהילה. חלקם עברו ועדיין מתמודדים עם משברים רגשיים וזהותיים בחלק מתהליך ההיפרדות מהקהילה החרדית. מאידך, ההשתלבות אל תוך החברה הישראלית בכלל וללימודים גבוהים בפרט, כרוכה באתגרים רבים שחלקם דומים באופיים לאתגרים של דור ראשון להשכלה (מושגי יסוד, פערי ידע, הון תרבותי, תחושת שייכות) ואחרים לאלה של מהגרים ועוזבי דת למיניהם (היפלטות מקהילה קליטה בקהילה, למידת קודים חברתיים, שפה, מיצוי זכויות, חרות ועצמאות בסביבה לא מוכרת).

מטרות התכנית

גיבוש זהות אישית וחיזוק תחושת שייכות לישראליות.
גיבוש ויצירת קהילה למשתתפי התכנית
רכישת כלים ומיומנויות לחיים
להפחית את שיעורי הנשירה למקסימום של 20% בבוגרי תואר ראשון ו-10% בבוגרים

מיכאל

רבותינו אמרו: ’שלושה דברים באים בהיסח הדעת: משיח, מציאה ועקרב‘ (סנהדרין צז ע"א). משיח ועקרב כבודם במקומם מונח, אך באשר למציאה – התוכנית ’מארג‘ (’אשאלה‘ לשעבר) היא אכן בין המציאות היקרות והטובות שזכיתי למצוא השנה. קשה לסכם במשפט אחד איך התוכנית ’עוזרת‘ לי. אולי בכל זאת: התוכנית עוזרת לי למצוא את הקול הייחודי שלי, בתור בוגר החינוך החרדי, בתוך מארג הקולות העשיר והמגוון של הקיום הישראלי בכלל ושל האקדמיה הישראלית בפרט. היא עוזרת לי להסתכל לא רק קדימה, אל האופק האינסופי של האפשרי, אלא גם אחורה, אל העבר הפרטי שלי, כדי למצוא בו עוגן, משמעות, שליחות ואהבה רבה. היא עוזרת לי למצוא את עצמי ולא להיות עוד ’בהיסח הדעת‘ – לא לגבי עצמי, ולא לגבי מקומי ואחריותי בעולם.

חיה

אני מרגישה יותר מחוברת לזהות שלי כיוצאת בשאלה מאז שאני בתכנית. אני לא מעוניינת להיות חילונית ואני גם לא דתיה, ככה שאני מרגישה שהיותי יוצאת בשאלה הינו חלק גדול מהזהות שלי. אני מרגישה שייכת בקבוצה, ושזה מאפשר לי להיפגש עם אנשים שחולקים מחשבות וחוויות דומות לשלי, או שמעלים נושאים משותפים, שמאפשרים לי לשמוע ולהבין אותם טוב יותר. מאז שאני בתכנית יש לי יותר חברים ושיניתי דברים משמעותיים בחיי.

דוד

הקהילה שיצרתם, נותנים לי עוגן של מקום בטוח במירוץ המטורף והתכנים שקיבלתי במהלך השנה העשירו אותי ופתחו לי את הראש לחשוב על עוד דברים מלבד הד אמות שלי וכל מימד שאני נחשף אליו החיים הופכים ליותר משמעותיים וממלאים.

רבקה

אני מרגישה וחושבת שלא ממקומי לבקר את המקום שקיבלתי במתנה, חוץ מלהודות על המקום והאפשרות שנתנה לי להשתתף בתכנית. הלוואי והייתי יכולה באמת להסביר עד כמה המרחב, הקבוצה והמלגה מסייעים לי רבות ומפחיתים עומס כלכלי ורגשי. העובדה שיש איתי גם חברים מהתואר חיברה ביננו מאד. יתכן שלא היינו מכירים בכלל ואני מוקירה תודה על ההזדמנות הזאת ועל החברים.

אלנתן

אני חושב שהתרומה החשובה ביותר של התכנית זאת הקהילה שבנינו והחברים שרכשתי. כל הפעילויות שהיו במהלך השנה תרמו לי במעט או בהרבה, אבל חבלי הלידה היו נוכחים. תחושת השייכות היא זאת שאני רואה בה את ההצלחה הגדולה ביותר של התכנית השנה.

שרה

התכנית עזרה לי עד מאוד. זה הגיע בהפתעה, ממש לא חשבתי על אפשרות כזאת ואני מופתעת וכמה מעטפת של חממה כזאת יכולה לתמוך בחיים.

שלומי

התכנית משמעותית מאוד. קודם כל בגלל הסיוע הכלכלי שאיפשר לי להפסיק לרדוף אחרי עצמי ולהשקיע קצת יותר בלימודים. שנית, החיבור עם הקבוצה ועם המנחים, והתחושה ״שמישהו נמצא כאן בשבילי״ זו חוויה שאני אמנם עדיין לומד להתמודד איתה, אך היא בוודאי משמעותית מאוד.

צרו קשר

צוות התכנית

  • נירה אגסי מנהלת התכנית nira@aluma.org.il | 052-8665820
  • נועה מירוז רכזת התכנית had.maarag@aluma.org.il
  • חווה טרייטל מנחת קבוצות בירושלים ומנהלת הדרכה
  • מיטל רגב מנחת קבוצות בירושלים
  • ענבל כהן מנחת קבוצות בירושלים
  • עומרי בן דור מנחה קבוצות בירושלים
  • הדר פרנקנטל מנחה קבוצות בתל אביב
  • תמר דשבסקי מנחת קבוצות בתל אביב
  • שי עבדת מנחה קבוצות בחיפה

תמונות

שותפים