דחיינות – למה אנחנו דוחים משימות?
מכירים את הקול הזה בראש שאומר: למה לעשות היום את מה שאפשר לדחות למחר?
אז שתדעו, שזה קורה לכולנו. למעשה, הרבה מחקרים נעשו בנושא של דחיינות ונמצא שיש כמה וכמה סיבות שיגרמו לנו לדחות משימה. אז, למה דוחים משימות??
- בגלל אופי המשימה
אנשים דוחים משימות שהם לא אוהבים : או שהמשימות מורכבות להם מדי, משעממות אותם או מאיימות עליהם. מחקרים מצאו שאנשים עשויים לדחות משימות בגלל החשש שהם לא יעמדו בציפיות שלהם מעצמם או שמא הם יכשלו. זה קורה במיוחד כאשר הם מצפים לקבל הערכה על המשימה. ניתן לראות שבקרב אנשים עם חרדה מכישלון או פחד גדול מביקורת, יש יותר נטייה לדחות כמעט כל סוג של משימה.
- בגלל תזמון התגמול
במה הייתם בוחרים: לכסח את הדשא ולקבל 100 ש"ח עכשיו או לעשות את אותה מטלה אבל לחכות חודש לתשלום? תגמול מידי נשמע טוב יותר, נכון? זה בדיוק מה שקורה עם משימות. סטודנטים במחקר העידו על עצמם שהם נוטים פחות לדחות את המשימה כשהם כבר קרובים לסיומה או שהמועד האחרון להגשה שלה קרוב. מכאן שככל שהתגמול למשימה קרוב יותר, המוטיבציה שלנו לעשות אותה גבוהה יותר!
- בגלל מועד ההגשה
ככל שמועד ההגשה מתקרב, הסיכוי לדחיית המשימה יורד. למה? ראשית, בגלל הלחץ לא להשלים את המשימה בזמן ולשאת בהשלכות שליליות כמו הערכה עצמית נמוכה או אכזבה של אחרים. בנוסף, כמו שהזכרנו קודם, סיום המשימה כשלעצמו הוא פרס ולכן ככל שמתקרבים אליו יותר, כך קטן הסיכוי לדחיית המשימה.
- בגלל תכונות אישיות
מחקרים רבים שנעשו בנושא, הצביעו על כמה תכונות אישיותיות שקשורות בקשר ישיר לנטייה מוגברת לדחיית משימות :
- אימפולסיביות :
בניגוד לדעה הרווחת, דחיינות אינה קשורה ישירות לחרדה או לפרפקציוניזם. האמת שדווקא האימפולסיביות היא זו שמקשרת בין השניים! הנטייה לפעול על פי דחפים מידיים מבלי לחשוב על ההשלכות, זו התנהגות אופיינית לחרדה שמתבטאת בקבלת החלטות של הרגע האחרון. אנשים הנוטים לאימפולסיביות נוטים להתמהמה יותר עם משימות. למה? הם בוחרים לעשות את המשימות המהנות ודוחים את המשימות המשעממות או הקשות. - תחרותיות או חוסן גבוה לקשיים :
אנשים תחרותיים פחות נוטים לדחות משימות, כיוון שהם מונעים מהרצון להצליח ולנצח. עם זאת, תחרותיות גבוהה עלולה להוביל לדחיינות אם היא גורמת לחרדה או פחד מכישלון. בנוסף, אנשים בעלי יכולת התמודדות עם לחץ ומסוגלות להתגבר על כישלונות, ייטו פחות לדחות משימות כיוון שהם רואים בכישלון הזדמנות ללמידה. כמו כן הם מצליחים לווסת את רגשותיהם ולשמור על ריכוז.
- פחד מכישלון, מסוגלות עצמית והערכה עצמית נמוכה
פחד מכישלון קשור גם לחוסר ביטחון ופקפוק ביכולות שלנו לעמוד במשימות. ספקות ודימוי עצמי נמוך, תורמים לדחיינות כיוון שנעדיף לא לבצע מטלה מאשר להתמודד עם תחושות התסכול וחוסר האמונה שהיא מייצרת אצלנו. כלומר, יש סיכוי שנדחה פחות משימה קלה שיש לנו יותר בטחון שנצליח בה.
- מוכוונות למטרה
אנשים בעלי קושי להיות מאורגנים ומתוכננים, חדורי מוטיבציה ומשמעת, נוטים יותר לדחות משימות כיוון שהם בעלי דחף גבוהה להיות ב"כאן ועכשיו".
עכשיו כשהבנתם למה אנחנו דוחים את המשימות, בטח תרצו לדעת איך אפשר להתמודד עם זה?
הכל בכתבה הבאה😊